Пресреліз
для можливого опублікування або використання в аналітичних матеріалах з
посиланням на Головне управління статистики в Одеській області
Зміни цін
на продукти харчування на споживчому ринку Одеської області
у квітні 2025
року
У квітні
2025 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області становив 100,6%
(по Україні – 100,7%).
Споживчі
ціни на продукти харчування у квітні 2025р. по області зросли на 1,5%, по
Україні – на 1,8%.
Фрукти зросли в ціні на 6,8%, з
них найбільше – лимони (на 15,2%), банани (на 12,2%), ківі (на 8,4%), яблука
(на 6,7%). Проте, спостерігалось зниження цін на сухофрукти, яке становило 6,4%.
Приріст цін на м’ясо та м’ясопродукти становив 2,8%.
Свинина подорожчала на 8,3%, сирокопчені ковбаси – на 5,7%, варено-копчені
вироби з м’яса – на 5,4%, м’ясний фарш – на 4,5%, свиняча вирізка – на 4,0%.
Разом з цим, делікатесні вироби з м’яса знизились у ціні на 4,6%, натуральні
напівфабрикати з яловичини – на 1,3%, окремі порційні частини курячі – на 1,1%,
сосиски, сардельки першого гатунку – також, на 1,1%.
На 1,2% підвищились ціни на рибу та продукти з риби, у
т.ч. на 4,4% – рибні консерви в олії, на 2,2% – морожену рибу, на 1,5% –
скумбрію та оселедці. Ціни на морепродукти, навпаки, знизились на 2,5%, солону
кільку – на 2,3%, філе мороженої риби – на 1,7%, філе червоної риби – на 1,1%.
При загальному підвищенні цін на овочі на 1,2%, ріпчаста
цибуля подорожчала на 14,6%, буряк – на 9,9%, проте, ціни на огірки знизились
на 9,4%.
Ціни за групою цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські
вироби зросли на 1,1%, зокрема, цукор подорожчав на 2,9%, зефір – на 1,7%.
Водночас, карамель подешевшала на 0,9%.
Олія та жири підвищились у ціні на 0,9%, з них спреди та
соняшникова олія – на 2,2%, маргарин – на 1,9%. Дещо (на 0,1%) знизились ціни
на вершкове масло.
За групою хліб і хлібопродукти ціни зросли на 0,7%. Пельмені
подорожчали на 3,8%, здобне печиво – на 3,2%, макаронні вироби із м’яких сортів
пшениці – на 3,0%. Ціни на вареники знизились на 2,9%, вафлі – на 1,8%, гречані
крупи – на 1,2%.
Поряд з цим, за групою молоко, сир та яйця зафіксовано
загальне зниження цін, яке становило 0,8%. На 5,0% подешевшали тверді сири типу
Емменталь, на 2,7% та 2,5% – сметана жирністю до 15% включно та з підвищеним
вмістом жиру відповідно, на 2,2% – розсольні сири. Проте, м’які нежирні сири та
яйця подорожчали на 2,4% та 1,8% відповідно.
Ціни на безалкогольні напої підвищились на 2,1%, в
значній мірі, за рахунок зростання цін на чай та столово-мінеральну воду на
4,8% та 3,0% відповідно.
У разі використання даних пресрелізу просимо
повідомити на E-mail: n.kaminovska@od.ukrstat.gov.ua