Пресреліз для можливого опублікування або використання в аналітичних матеріалах з посиланням на Головне управління статистики в Одеській області

 

Зміни цін на продукти харчування на споживчому ринку Одеської області

у квітні 2025 року

 

У квітні 2025 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області становив 100,6% (по Україні 100,7%).

Споживчі ціни на продукти харчування у квітні 2025р. по області зросли на 1,5%, по Україні – на 1,8%.

Фрукти зросли в ціні на 6,8%, з них найбільше – лимони (на 15,2%), банани (на 12,2%), ківі (на 8,4%), яблука (на 6,7%). Проте, спостерігалось зниження цін на сухофрукти, яке становило 6,4%.

Приріст цін на м’ясо та м’ясопродукти становив 2,8%. Свинина подорожчала на 8,3%, сирокопчені ковбаси – на 5,7%, варено-копчені вироби з м’яса – на 5,4%, м’ясний фарш – на 4,5%, свиняча вирізка – на 4,0%. Разом з цим, делікатесні вироби з м’яса знизились у ціні на 4,6%, натуральні напівфабрикати з яловичини – на 1,3%, окремі порційні частини курячі – на 1,1%, сосиски, сардельки першого гатунку – також, на 1,1%.

На 1,2% підвищились ціни на рибу та продукти з риби, у т.ч. на 4,4% – рибні консерви в олії, на 2,2% – морожену рибу, на 1,5% – скумбрію та оселедці. Ціни на морепродукти, навпаки, знизились на 2,5%, солону кільку – на 2,3%, філе мороженої риби – на 1,7%, філе червоної риби – на 1,1%.

При загальному підвищенні цін на овочі на 1,2%, ріпчаста цибуля подорожчала на 14,6%, буряк – на 9,9%, проте, ціни на огірки знизились на 9,4%.

Ціни за групою цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби зросли на 1,1%, зокрема, цукор подорожчав на 2,9%, зефір – на 1,7%. Водночас, карамель подешевшала на 0,9%.

Олія та жири підвищились у ціні на 0,9%, з них спреди та соняшникова олія – на 2,2%, маргарин – на 1,9%. Дещо (на 0,1%) знизились ціни на вершкове масло.

За групою хліб і хлібопродукти ціни зросли на 0,7%. Пельмені подорожчали на 3,8%, здобне печиво – на 3,2%, макаронні вироби із м’яких сортів пшениці – на 3,0%. Ціни на вареники знизились на 2,9%, вафлі – на 1,8%, гречані крупи – на 1,2%.

Поряд з цим, за групою молоко, сир та яйця зафіксовано загальне зниження цін, яке становило 0,8%. На 5,0% подешевшали тверді сири типу Емменталь, на 2,7% та 2,5% – сметана жирністю до 15% включно та з підвищеним вмістом жиру відповідно, на 2,2% – розсольні сири. Проте, м’які нежирні сири та яйця подорожчали на 2,4% та 1,8% відповідно.

Ціни на безалкогольні напої підвищились на 2,1%, в значній мірі, за рахунок зростання цін на чай та столово-мінеральну воду на 4,8% та 3,0% відповідно.

 

 

У разі використання даних пресрелізу просимо повідомити на E-mail: n.kaminovska@od.ukrstat.gov.ua