|
||
|
|
Пресреліз
для можливого опублікування або використання в аналітичних матеріалах з
посиланням на Головне управління статистики в Одеській області
Зміни цін
на продукти харчування на споживчому ринку Одеської області
у березні 2025
року
У березні
2025 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області становив 100,5%
(по Україні – 101,5%).
Споживчі
ціни на продукти харчування у березні 2025р. по області зросли на 0,3%, по
Україні – на 1,7%.
Фрукти зросли в ціні на 2,0%, з
них найбільше – лимони (на 5,8%), банани (на 3,4%), яблука (на 2,4%). Проте,
спостерігалось зниження цін на апельсини, яке становило (на 1,8%).
Ціни на молоко, сир та
яйця підвищились на 1,6%. Суттєве зростання цін спостерігалось на яйця (на 19,7%).
Крім того, подорожчали вершки (на 4,2%), пастеризоване молоко жирністю до 2,6%
включно (на 3,6%). Разом з тим, подешевшали молоко з підвищеним вмістом жиру та
сметана жирністю до 15% включно на 5,0% та 4,9% відповідно.
Овочі стали дорожче на 0,7%,
зокрема білокачанна капуста (на 3,1%), солодкий перець (на 2,2%), морква (на
2,0%). Водночас, знизились ціни на ріпчасту цибулю на 9,0%, гриби – на
1,5%, буряк – на 1,0%.
За групою товарів цукор,
джем, мед, шоколад та кондитерські вироби ціни у березні 2025 року у порівнянні
із попереднім місяцем залишилися незмінними. Разом з цим, карамель стала дорожче
на 2,3%, а зефір та
морозиво – на 1,4%. Однак, кулінарні трави та шоколад подешевшали на 3,9% та
2,9% відповідно.
На окремі групи продуктів
харчування, навпаки, спостерігалось зниження цін.
Риба та продукти з риби
подешевшали на 0,9%, з них філе червоної риби стало дешевше на 3,4%, морожена
риба – на 2,6%, оселедці – на 1,0%. Хоча крабові палички та скумбрія подорожчали
на 1,9% та 1,6% відповідно.
Зниження цін на хліб і
хлібопродукти становило 0,3%. В цій групі товарів подешевшали пельмені на 4,2%,
здобне печиво – на 1,9%, макаронні вироби із твердих сортів пшениці – на 1,2%.
Проте, подорожчали ячні крупи на 1,9%, пшеничне борошно – на 1,8% та вареники –
1,5%.
Також, на 0,3% знизились ціни на
м’ясо та м’ясопродукти. Серед товарів цієї групи найбільше подешевшали сирокопчені
ковбаси на 2,8%,
варено-копчені – на 1,9% та свиняча вирізка – на 1,4%. Водночас, м’ясний фарш
та птиця подорожчали на 1,6%.
Олія та жири знизились в ціні на 0,1%, з них оливкова
олія – на 1,6%, маргарин – на 1,5%. Проте, спреди стали дорожче на 3,0%.
У разі використання даних пресрелізу просимо
повідомити на E-mail: n.kaminovska@od.ukrstat.gov.ua