Пресреліз для можливого опублікування або використання в аналітичних матеріалах з посиланням на Головне управління статистики в Одеській області

 

Зміни цін на продукти харчування на споживчому ринку Одеської області

у березні 2025 року

 

У березні 2025 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області становив 100,5% (по Україні 101,5%).

Споживчі ціни на продукти харчування у березні 2025р. по області зросли на 0,3%, по Україні – на 1,7%.

Фрукти зросли в ціні на 2,0%, з них найбільше – лимони (на 5,8%), банани (на 3,4%), яблука (на 2,4%). Проте, спостерігалось зниження цін на апельсини, яке становило (на 1,8%).

Ціни на молоко, сир та яйця підвищились на 1,6%. Суттєве зростання цін спостерігалось на яйця (на 19,7%). Крім того, подорожчали вершки (на 4,2%), пастеризоване молоко жирністю до 2,6% включно (на 3,6%). Разом з тим, подешевшали молоко з підвищеним вмістом жиру та сметана жирністю до 15% включно на 5,0% та 4,9% відповідно.

Овочі стали дорожче на 0,7%, зокрема білокачанна капуста (на 3,1%), солодкий перець (на 2,2%), морква (на 2,0%). Водночас, знизились ціни на ріпчасту цибулю на 9,0%, гриби – на 1,5%, буряк – на 1,0%.

За групою товарів цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби ціни у березні 2025 року у порівнянні із попереднім місяцем залишилися незмінними. Разом з цим, карамель стала дорожче на 2,3%, а зефір та
морозиво – на 1,4%. Однак, кулінарні трави та шоколад подешевшали на 3,9% та 2,9% відповідно.

 

На окремі групи продуктів харчування, навпаки, спостерігалось зниження цін.

Риба та продукти з риби подешевшали на 0,9%, з них філе червоної риби стало дешевше на 3,4%, морожена риба – на 2,6%, оселедці – на 1,0%. Хоча крабові палички та скумбрія подорожчали на 1,9% та 1,6% відповідно.

Зниження цін на хліб і хлібопродукти становило 0,3%. В цій групі товарів подешевшали пельмені на 4,2%, здобне печиво – на 1,9%, макаронні вироби із твердих сортів пшениці – на 1,2%. Проте, подорожчали ячні крупи на 1,9%, пшеничне борошно – на 1,8% та вареники – 1,5%.

Також, на 0,3% знизились ціни на м’ясо та м’ясопродукти. Серед товарів цієї групи найбільше подешевшали сирокопчені ковбаси на 2,8%,
варено-копчені – на 1,9% та свиняча вирізка – на 1,4%. Водночас, м’ясний фарш та птиця подорожчали на 1,6%.

Олія та жири знизились в ціні на 0,1%, з них оливкова олія – на 1,6%, маргарин – на 1,5%. Проте, спреди стали дорожче на 3,0%.

 

 

У разі використання даних пресрелізу просимо повідомити на E-mail: n.kaminovska@od.ukrstat.gov.ua