Пресреліз для можливого опублікування або використання в аналітичних матеріалах з посиланням на Головне управління статистики в Одеській області

 

Зміни цін на продукти харчування на споживчому ринку Одеської області

у лютому 2025 року

 

У лютому 2025 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області становив 101,0% (по Україні 100,8%).

Споживчі ціни на продукти харчування у лютому 2025р. по області зросли на 1,6%, по Україні – на 1,2%.

Ціни на молоко, сир та яйця підвищились на 3,5%. Суттєве зростання цін спостерігалось на яйця (на 11,1%). Разом з тим, подешевшали плавлені сири на 1,0%.

Фрукти зросли в ціні на 2,1%, з них найбільше – яблука (на 5,4%), банани (на 4,3%). Проте, спостерігалось однакове зниження цін на апельсини та лимони, яке становило 2,3%.

Цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби стали дорожче на 2,1%, у тому числі шоколад – на 7,9%, шоколадні цукерки – на 3,9%. Ціни на мед знизились на 2,3%, зефір – на 2,2%.

Риба та продукти з риби подорожчали на 1,9%. Суттєве зростання цін спостерігалось на філе червоної риби (на 6,6%).

Олія та жири зросли в ціні на 1,7%, зокрема, спреди стали дорожче на 4,4%, маргарин – на 2,8%, соняшникова олія – на 2,1%. Однак, оливкова олія подешевшала на 5,6%.

Крім цього, зросли ціни на хліб і хлібопродукти на 1,4%, зокрема, на вареники – на 6,3%, гречані крупи – на 5,0%, батон та піцу – на 3,1%, манні крупи – на 2,6%. В той же час, подешевшали пельмені на 1,1%.

Ціни на овочі підвищились на 1,2%, з них найбільше – на білокачанну капусту (на 13,1%), буряк (на 4,8%), солодкий перець (на 4,5%), моркву (на 4,2%). Водночас, знизились ціни на ріпчасту цибулю на 3,9%, консервовані овочі – на 3,0%, бобові – на 2,2%.

М’ясо та м’ясопродукти зросли в ціні на 0,5%. Серед товарів цієї групи найбільше подорожчали індиче філе (на 3,2%), яловичі субпродукти (на 2,4%), варені ковбаси вищого ґатунку (на 2,3%), свиняча та яловича вирізки (на 1,9% та 1,8% відповідно). Разом з тим, подешевшали сосиски, сардельки вищого ґатунку на 1,8%, птиця – на 1,6%, курячі субпродукти – на 1,3%.

 

 

У разі використання даних пресрелізу просимо повідомити на E-mail: n.kaminovska@od.ukrstat.gov.ua