Пресреліз
для можливого опублікування або використання в аналітичних матеріалах з
посиланням на Головне управління статистики в Одеській області
Зміни цін
на продукти харчування на споживчому ринку Одеської області
у лютому 2025
року
У лютому
2025 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області становив 101,0%
(по Україні – 100,8%).
Споживчі
ціни на продукти харчування у лютому 2025р. по області зросли на 1,6%, по
Україні – на 1,2%.
Ціни на молоко, сир та
яйця підвищились на 3,5%. Суттєве зростання цін спостерігалось на яйця (на
11,1%). Разом з тим, подешевшали плавлені сири на 1,0%.
Фрукти зросли в ціні на 2,1%, з
них найбільше – яблука (на 5,4%), банани (на 4,3%). Проте, спостерігалось
однакове зниження цін на апельсини та лимони, яке становило 2,3%.
Цукор, джем, мед, шоколад та
кондитерські вироби стали дорожче на 2,1%, у тому числі шоколад – на 7,9%,
шоколадні цукерки – на 3,9%. Ціни на мед знизились на 2,3%, зефір – на 2,2%.
Риба та продукти з риби
подорожчали на 1,9%. Суттєве зростання цін спостерігалось на філе червоної риби
(на 6,6%).
Олія та жири зросли в
ціні на 1,7%, зокрема, спреди стали дорожче на 4,4%, маргарин – на 2,8%, соняшникова
олія – на 2,1%. Однак, оливкова олія подешевшала на 5,6%.
Крім цього, зросли ціни
на хліб і хлібопродукти на 1,4%, зокрема, на вареники – на 6,3%, гречані крупи
– на 5,0%, батон та піцу – на 3,1%, манні крупи – на 2,6%. В той же час,
подешевшали пельмені на 1,1%.
Ціни на овочі підвищились на 1,2%,
з них найбільше – на білокачанну капусту
(на 13,1%), буряк (на 4,8%), солодкий перець
(на 4,5%), моркву (на 4,2%). Водночас, знизились ціни на ріпчасту цибулю на
3,9%, консервовані овочі – на 3,0%, бобові – на 2,2%.
М’ясо та м’ясопродукти зросли в
ціні на 0,5%. Серед товарів цієї групи найбільше подорожчали індиче філе (на 3,2%),
яловичі субпродукти (на 2,4%), варені ковбаси вищого ґатунку (на 2,3%), свиняча
та яловича вирізки (на 1,9% та 1,8% відповідно). Разом з тим, подешевшали сосиски,
сардельки вищого ґатунку на 1,8%, птиця – на 1,6%, курячі субпродукти – на 1,3%.
У разі використання даних пресрелізу просимо
повідомити на E-mail: n.kaminovska@od.ukrstat.gov.ua