Пресреліз для можливого опублікування або використання в
аналітичних матеріалах з посиланням на Головне управління статистики в Одеській
області
Зміни цін
на продукти харчування на споживчому ринку Одеської області
у січні 2025
року
У січні
2025 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області становив 101,6%
(по Україні – 101,2%).
Споживчі
ціни на продукти харчування та безалкогольні напої у січні 2025р. по області зросли
на 2,6%, по Україні – на 1,2%.
Ціни на овочі підвищились
на 7,1%, з них найбільше – на білокачанну
капусту (на 24,9%), моркву (на 20,0%),
буряк (на 17,4%).
Олія та жири зросли в
ціні на 4,7%, зокрема, соняшникова та оливкова олія подорожчали на 7,7% та 5,3%
відповідно, спреди – на 4,9%.
Цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські
вироби стали дорожче на 3,6%, у тому числі шоколадні цукерки – на 8,1%, шоколад
– на 4,2%, морозиво – на 3,9%. Проте, мед став дешевше на 2,9%.
Фрукти підвищились в ціні
на 3,2%, з них найбільше – ківі (на 9,6%), яблука (на 5,0%), банани (на 3,6%). Однак,
знизились ціни на апельсини на 0,9%.
Риба та продукти з риби подорожчали
на 3,0%. Суттєве зростання цін спостерігалось на оселедці (на 6,9%). Підвищення
цін на живу, охолоджену рибу та скумбрію було однаковим і становило 3,0%. Разом
з тим, подешевшали морепродукти на 1,9%, філе червоної риби – на 0,7%.
Крім цього, зросли ціни
на хліб і хлібопродукти на 2,5%, зокрема, на багет – на 6,6%, пшеничні та манні
крупи – на 5,9% та 5,2% відповідно, заварний хліб – на 5,1%, вареники – на 4,4%.
В той же час, подешевшали вафлі на 2,8%, піца – на 2,2%, вівсяні пластівці – на
1,6%.
Ціни на м’ясо та м’ясопродукти підвищились
на 2,1%. Серед товарів цієї групи найбільше подорожчали сосиски, сардельки
вищого ґатунку на 6,3%, свиняча вирізка (на 5,1%), курячі субпродукти (на 4,0%),
сирокопчені ковбаси та свинина (на 3,5% та 3,4% відповідно).
Водночас, молоко, сир та
яйця подешевшали на 2,8%, що в значній мірі спричинено суттєвим (на 33,1%) здешевленням
яєць. Разом з тим, подорожчали розсольні та плавлені
сири на 7,9% та 7,0% відповідно, сметана жирністю до 15% включно та з
підвищеним вмістом жиру – на 6,9% та 6,7% відповідно, йогурт – на 6,2%, м’які
нежирні сири – на 6,1%.
У разі використання даних пресрелізу
просимо повідомити на E-mail: n.kaminovska@od.ukrstat.gov.ua