Пресреліз для можливого опублікування або використання в аналітичних матеріалах з посиланням на Головне управління статистики в Одеській області

 

Зміни цін на продукти харчування на споживчому ринку Одеської області

у січні 2025 року

 

У січні 2025 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області становив 101,6% (по Україні 101,2%).

Споживчі ціни на продукти харчування та безалкогольні напої у січні 2025р. по області зросли на 2,6%, по Україні – на 1,2%.

Ціни на овочі підвищились на 7,1%, з них найбільше – на білокачанну капусту (на 24,9%), моркву (на 20,0%), буряк (на 17,4%).

Олія та жири зросли в ціні на 4,7%, зокрема, соняшникова та оливкова олія подорожчали на 7,7% та 5,3% відповідно, спреди – на 4,9%.

Цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби стали дорожче на 3,6%, у тому числі шоколадні цукерки – на 8,1%, шоколад – на 4,2%, морозиво – на 3,9%. Проте, мед став дешевше на 2,9%.

Фрукти підвищились в ціні на 3,2%, з них найбільше – ківі (на 9,6%), яблука (на 5,0%), банани (на 3,6%). Однак, знизились ціни на апельсини на 0,9%.

Риба та продукти з риби подорожчали на 3,0%. Суттєве зростання цін спостерігалось на оселедці (на 6,9%). Підвищення цін на живу, охолоджену рибу та скумбрію було однаковим і становило 3,0%. Разом з тим, подешевшали морепродукти на 1,9%, філе червоної риби  – на 0,7%.

Крім цього, зросли ціни на хліб і хлібопродукти на 2,5%, зокрема, на багет – на 6,6%, пшеничні та манні крупи – на 5,9% та 5,2% відповідно, заварний хліб – на 5,1%, вареники – на 4,4%. В той же час, подешевшали вафлі на 2,8%, піца – на 2,2%, вівсяні пластівці – на 1,6%.

Ціни на м’ясо та м’ясопродукти підвищились на 2,1%. Серед товарів цієї групи найбільше подорожчали сосиски, сардельки вищого ґатунку на 6,3%, свиняча вирізка (на 5,1%), курячі субпродукти (на 4,0%), сирокопчені ковбаси та свинина (на 3,5% та 3,4% відповідно).

Водночас, молоко, сир та яйця подешевшали на 2,8%, що в значній мірі спричинено суттєвим (на 33,1%) здешевленням яєць. Разом з тим, подорожчали розсольні та плавлені сири на 7,9% та 7,0% відповідно, сметана жирністю до 15% включно та з підвищеним вмістом жиру – на 6,9% та 6,7% відповідно, йогурт – на 6,2%, м’які нежирні сири – на 6,1%.

 

 

 

У разі використання даних пресрелізу просимо повідомити на E-mail: n.kaminovska@od.ukrstat.gov.ua