Пресреліз
для можливого опублікування або використання в аналітичних матеріалах з
посиланням на Головне управління статистики в Одеській області
Зміни цін
на продукти харчування на споживчому ринку Одеської області
у грудні 2024
року
У грудні
2024 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області становив 101,2%
(по Україні – 101,4%).
Споживчі
ціни на продукти харчування та безалкогольні напої у грудні 2024р. по області у
порівнянні з попереднім місяцем підвищились на 0,5%, по Україні – на 1,8%.
Ціни на олію та жири зросли на 3,6%,
з них на сало – на 6,9%, соняшникову олію – на 4,2%, вершкове масло – на 3,1%. Разом
з тим, подешевшали маргарин на 3,9%, оливкова олія – на 2,6%.
Ціни на овочі підвищились на 2,9%,
зокрема, помідори подорожчали на 13,4%, буряк – на 11,8%, білокачанна капуста –
на 11,5%, морква – на 10,8%, бобові – на 4,3%, солодкий перець – на 3,1%. Проте,
подешевшала картопля на 1,5%.
Молоко, сир та яйця підвищились в
ціні на 1,9%, з них найсуттєвіше (на 6,6%) подорожчала сметана жирністю до 15%
включно, йогурт – на 4,5%, розсольні сири – на 4,4%, м’які нежирні сири – на
4,2%, вершки – на 4,1%. Водночас,
подешевшали яйця на 3,4%.
Також, відбулись зміни у сторону
збільшення цін на хліб і хлібопродукти на 0,9%, зокрема, на гречані, пшеничні та
мані крупи – на 8,7%, 6,7% та 3,9% відповідно, здобні вироби – на 3,7%, пшеничне
борошно – на 2,6%, житній, житньо-пшеничний та заварний хліб – на 2,4%, торти –
на 2,3%. В той же час, подешевшали макаронні вироби із твердих сортів пшениці
на 4,1%, рис – на 2,1%.
Цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби стали
дорожче на 0,1%, у тому числі шоколад – на 5,7%, морозиво – на 2,8%, зефір – на
2,3%. Проте, цукор став дешевше на 3,1%.
Серед інших продуктів харчування, які подешевшали на 2,0%
переважно за рахунок зниження цін на майонез (на 4,7%) та часник (на 4,1%). Одночасно,
спеції та томатний кетчуп подорожчали на 3,7% та 2,7% відповідно.
Фрукти подешевшали на 1,4%, з них
найбільше – ківі (на 10,1%), апельсини (на 7,7%). Однак, підвищились ціни на
виноград та яблука на 5,8% та 4,8%
відповідно.
Зниження цін на м’ясо та
м’ясопродукти становило 0,8%. Серед товарів цієї групи найбільше подешевшали свинина
на 2,6%, птиця (на 2,4%), курячі окремі порційні частини (на 2,2%), м’ясний
фарш (на 2,0%), сосиски, сардельки вищого ґатунку (на 1,8%). Водночас, делікатесні
вироби з м'яса, курячі субпродукти та яловича вирізка подорожчали на 3,6%, 2,2% та 1,9% відповідно.
Ціни на рибу та продукти з риби також знизились на 0,8%. Суттєве
зниження цін спостерігалось на оселедці 2,7%, живу, охолоджену рибу – на 2,1%,
філе червоної риби – на 1,8%.
У разі використання даних пресрелізу просимо
повідомити на E-mail: n.kaminovska@od.ukrstat.gov.ua