Пресреліз для можливого опублікування або використання в аналітичних матеріалах з посиланням на Головне управління статистики в Одеській області

 

Зміни цін на продукти харчування на споживчому ринку Одеської області

у грудні 2024 року

 

У грудні 2024 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області становив 101,2% (по Україні 101,4%).

Споживчі ціни на продукти харчування та безалкогольні напої у грудні 2024р. по області у порівнянні з попереднім місяцем підвищились на 0,5%, по Україні – на 1,8%.

Ціни на олію та жири зросли на 3,6%, з них на сало – на 6,9%, соняшникову олію – на 4,2%, вершкове масло – на 3,1%. Разом з тим, подешевшали маргарин на 3,9%, оливкова олія – на 2,6%.

Ціни на овочі підвищились на 2,9%, зокрема, помідори подорожчали на 13,4%, буряк – на 11,8%, білокачанна капуста – на 11,5%, морква – на 10,8%, бобові – на 4,3%, солодкий перець – на 3,1%. Проте, подешевшала  картопля на 1,5%.

Молоко, сир та яйця підвищились в ціні на 1,9%, з них найсуттєвіше (на 6,6%) подорожчала сметана жирністю до 15% включно, йогурт – на 4,5%, розсольні сири – на 4,4%, м’які нежирні сири – на 4,2%, вершки – на 4,1%.  Водночас, подешевшали яйця на 3,4%.

Також, відбулись зміни у сторону збільшення цін на хліб і хлібопродукти на 0,9%, зокрема, на гречані, пшеничні та мані крупи – на 8,7%, 6,7% та 3,9% відповідно, здобні вироби – на 3,7%, пшеничне борошно – на 2,6%, житній, житньо-пшеничний та заварний хліб – на 2,4%, торти – на 2,3%. В той же час, подешевшали макаронні вироби із твердих сортів пшениці на 4,1%, рис – на 2,1%.

Цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби стали дорожче на 0,1%, у тому числі шоколад – на 5,7%, морозиво – на 2,8%, зефір – на 2,3%. Проте, цукор став дешевше на 3,1%.

Серед інших продуктів харчування, які подешевшали на 2,0% переважно за рахунок зниження цін на майонез (на 4,7%) та часник (на 4,1%). Одночасно, спеції та томатний кетчуп подорожчали на 3,7% та 2,7% відповідно.

Фрукти подешевшали на 1,4%, з них найбільше – ківі (на 10,1%), апельсини (на 7,7%). Однак, підвищились ціни на виноград та яблука на 5,8% та 4,8% відповідно.

Зниження цін на м’ясо та м’ясопродукти становило 0,8%. Серед товарів цієї групи найбільше подешевшали свинина на 2,6%, птиця (на 2,4%), курячі окремі порційні частини (на 2,2%), м’ясний фарш (на 2,0%), сосиски, сардельки вищого ґатунку (на 1,8%). Водночас, делікатесні вироби з м'яса, курячі субпродукти та яловича вирізка подорожчали на 3,6%, 2,2%  та 1,9% відповідно.

Ціни на рибу та продукти з риби також знизились на 0,8%. Суттєве зниження цін спостерігалось на оселедці 2,7%, живу, охолоджену рибу – на 2,1%, філе червоної риби – на 1,8%.

 

 

 

У разі використання даних пресрелізу просимо повідомити на E-mail: n.kaminovska@od.ukrstat.gov.ua